Kender és marihuána: eláruljuk, mi a különbség

kender vs marihuana

Bár mindkét növény a Cannabis Sativa L fajtája, és a küllemük is hasonló, hiba összekeverni őket, hiszen a felhasználásuk és a kémiai összetételük különbözik. Azt valószínűleg sokan tudják, hogy a marihuána magas THC-tartalmának köszönhetően pszichoaktív anyag, ám ez nem igaz a kenderre, ugyanis az se elszívva, sem kivonatos formában nem okoz kábultságot. A kendert valójában számtalan eltérő módon használják (az egyik legtöbb módon hasznosítható iparnövény), ám a tévhitekkel ellentétben nem tartozik ezek közé a kábító hatás. 

Na de akkor mi a különbség a kettő között?

Például a jogi státuszuk. 

1970-ben még a jogi szabályozás is összemosta a két növényt, de a 2014-es, majd a 2018-as törvény hatására különválasztották őket, és a kender végre lekerült az illegális szerek listájáról. Ettől fogva a 0,3%-os THC tartalom alatti növény kendernek, az afeletti pedig marihuánának minősül, így a kender és az abból készült élelmiszerek fogyasztása és árusítása nem bűncselekmény. (Nos igen, többek között ezért olvashatjátok most ezt a bejegyzést. :))

kender

És persze a felhasználásuk.

Ahogy korábban is említettük, a marihuána pszichotikus szer, így bódult állapotot okoz. Amellett, hogy ez már éppen elég indok sokak számára, gyógyászati és rekreációs célból is használják, ám ezek mindegyike egyelőre tiltott hazánkban.

A kenderben jóval több az alternatíva: közel 10 ezer éve ismert, és több mint 25 ezer módon hasznosítható: elsősorban "szuper élelmiszereket" készítenek belőle magas omega3 zsírsav és protein tartalma miatt, de lehet belőle gyártani papírt, hajókötelet, biotextíliát, szigetelőanyagot, almot és ez még csak a lista eleje! Ha szeretnél erről többet tudni, egy korábbi cikkünkben felsoroltunk még jó pár felhasználási formát.

Ami a termesztést illeti...

kender termesztés

Mivel más célból termesztik a két növényt, természetesen a szükségleteik is különbözőek. A filmekből és a híradóból már mindannyian tudjuk, hogy a marihuána beltéri körülményeket, speciális fényeket és szigorú gondozást igényel, míg a kender kisebb igényű haszonnövény, és egy kis odafigyeléssel gyakorlatilag bárhol, bármikor megterem. Legideálisabb számára az üvegházakban vagy kültéri gazdálkodásokban folytatott termesztés. Ha érdekel, hogyan számos fotót találhatsz róla a blogon és a Facebook-oldalunkon is. 

 

Forrás: https://medium.com/cbd-origin/hemp-vs-marijuana-the-difference-explained-a837c51aa8f7