Kender műanyag - alternatív megoldás a környezetszennyezés ellen

kender levelek

Valószínűleg senkinek sem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, a világ elsőszámú problémái közé tartozik a klímakrízis, aminek táptalaja a környezetszennyezés. Bár napjainkban szerencsére egyre trendibb a "zöld életmód", és egyre több ember választ fenntartható, tudatos életformát, még így is nehéz felvenni a harcot a nagyipari műanyagelőállítással. A műanyag szerves része a mindennapjainknak: olcsó, kényelmes, könnyen hasznosítható, azonban használat után szemétlerakókba és óceánokba kerül, ahol aztán több ezer élőlény halálához vezet - ha statisztikákra vagy kíváncsi, az Egyesült Nemzetek becslése vagy a Greenpeace közleménye például elég elkeserítő.

Na és itt jön képbe a kender. Korábbi bejegyzéseinkben már olvashattátok, hogy az egyik legtöbb módon felhasználható haszonnövényről van szó, amit - bármilyen furcsán is hangzik - akár a műanyag helyettesítőjeként is beépíthetünk a mindennapjainkba. Hogy hogyan?

A kender egy tiszta, fenntartható, megújulni képes alternatívát kínál, és az élet számtalan területén helyettesítheti a műanyagot - ilyen például az építőipar, a csomagolás, a divat, a design, az autógyártás vagy a sport. A műanyag legfőbb alapanyaga a kőolajból kinyerhető polimer, ami valójában a kenderben és sok más növényben is megtalálható, csak éppen legyakrabban cellulózként vagy bioplasztikként emlegetik őket. Fun fact: a kender a legtöbb növénynél jóval több cellulózt tartalmaz (közel 85%-ot), így felhasználásával rengeteg termékben helyettesíthetjük a hagyományos, és igencsak környezetszennyező műanyagot. Ha ezzel még nem győztünk volna meg, azt is érdemes tudni, hogy a kender megmunkálásakor nem szabadul fel szén-dioxid, ami a második legfőbb üvegházhatású gáz.

kender műanyag

Szerencsére ma már egyre több cég dönt a zöld megoldás mellett, többek között a Mercedes, a Bugatti és a BMW gyártmányai, valamint a Porsche legnagyobb modellje, az 718 Cayman GT4 elkészítéséhez is kendert használtak. És hogy mi mit tehetünk, ha támogatni szeretnénk a mozgalmat?

Elsősorban, csökkenthetjük a háztartásainkban fellelhető műanyagot (a nejlonszatyroknál és a palackos víznél érdemes kezdeni), a fast fashion ruhák helyett vásárolhatunk kenderből készült, tartósabb és strapabíróbb darabokat, ha pedig nagyobb beruházásra adnánk a fejünket, akkor is érdemes a kender-alapú megoldást keresni. Ha több tippet szeretnél olvasni, látogass el a Plastic Free July oldalára, és tegyél konkrét lépéseket egy tisztább bolygó érdekében!

 

Források:
https://sensiseeds.com/en/blog/hemp-plastic-what-is-it-and-how-is-it-made/

https://orvosikannabisz.com/egyeb/ipari-felhasznalas/megmentheti-a-foldet-a-kenderbol-keszult-muanyag/